Tips en suggesties voor de externe deskundige

Hier vindt u informatie voor als u als externe deskundige een advies gaat opstellen.

Wat gebeurt er als ik benoemd ben?

Na de benoeming ontvangt u van een medewerker van het Nationaal Archief een afschrift van het benoemingsbesluit van de staatssecretaris. De overheidsorganisatie die u gaat adviseren werkt ondertussen door aan de selectielijst.

Een medewerker van de overheidsorganisatie neemt contact op zodra u een advies kan uitbrengen. Met deze medewerker kunt u afspraken maken over hoeveel tijd u nodig heeft bij het opstellen van uw advies. Ook verduidelijkt de medewerker of uw aanwezigheid gewenst is bij een SIO. Andere specifieke vragen kunt u aan uw contactpersoon voorleggen.

Wat is het 'burgerbelang'?

De relatie burgers en overheid

Het begrip ‘burger’ wordt in staatsrechtelijke zin opgevat als ‘een lid van de bevolking van een land of bijvoorbeeld een gemeente’. 

Het begrip burgerbelang is veelzijdig en omvat onder andere het belang van privacybescherming, openbaarheid, rechtszekerheid of democratische controle. Een andere invalshoek is de relatie tussen burgers en overheid bekijken vanuit verschillende rollen van de burgers: de burger als kiezer, klant, belastingbetaler, consument, patiënt, ondernemer, of inwoner. 

De waarde van overheidsinformatie voor de relatie  

In de werkprocessen van de overheidsorganisaties gaat veel overheidsinformatie om. Burgers hebben vanuit verschillende rollen een diverse informatiebehoefte. Deze informatiebehoefte kan zowel van tijdelijke als van blijvende waarde zijn. 

De waarderingen van de categorieën informatieobjecten in de selectielijst proberen alle belangen te behartigen. Het is de rol van de externe deskundige om scherp te zijn op het burgerbelang.

Lees waarom de overheid informatie archiveert

Tips en suggesties bij het geven van advies

Hoe het advies tot stand kan komen

Het advies dat u als externe deskundige geeft is vormvrij. Het is wel gangbaar dat een schriftelijk advies uitgebracht wordt.

U bepaalt zelf hoe het advies tot stand komt. U kunt andere deskundigen betrekken bij het opstellen van uw advies. Of een voorbereidend overleg kan plaatsvinden met de overheidsorganisatie of het Nationaal Archief.

Bekijk een voorbeeld van een opzet van een advies

Enkele bronnen die u kunt raadplegen voor opstellen van uw advies

  • Informatie over de organisatie die u adviseert kunt u vinden op de website en in jaarverslagen. Het is een voordeel als u als externe deskundige goed ingelezen bent. 
  • Informatieverzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur op de website van de overheidsorganisatie. Deze kunnen inzicht geven in burgerbelang. 
  • De selectielijst bevat achtergrondinformatie over de organisatie en over de overheidsinformatie van de organisatie. Dit kan inzicht geven in de relatie tussen burgers en overheid. 
  • Vastgestelde selectielijsten en de bijhorende verslagen van het overleg
  • Het actorenregister
  • Kamervragen
  • De handelingenbank maakt zoeken in (oude) selectielijsten eenvoudiger.

Mogelijke vragen die helpen bij opstellen van advies

  • Biedt de selectielijst voldoende inzicht in de verantwoordelijkheden en taken van de organisatie?
  • Kunt u de koppeling maken tussen concrete onderwerpen of gebeurtenissen binnen het werkterrein van de overheidsorganisatie en de categorieën archiefbescheiden in de selectielijst?
  • Vindt u dat waarderingen, waaronder de bewaartermijnen, duidelijk verantwoord zijn?
  • Bent u het eens met deze waarderingen vanuit het oogpunt van het burgerbelang? U kunt hierin verschillende belangen van burgers meenemen. Denk aan privacybescherming, openbaarheid, rechtszekerheid of democratische controle. Heeft u een beargumenteerd alternatief voor deze waarderingen?