Opdracht voor en ontwikkeling van MDTO

MDTO

Opdracht

De Standaardisatieraad van het Nationaal Archief heeft de opdracht voor de ontwikkeling van MDTO en het resultaat van die doorontwikkeling (de huidige versie van MDTO) vastgesteld. 

MDTO is de opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO), versie 1.1. De oorspronkelijke versie van TMLO (1.0) is in 2013 vastgesteld door het Convent. Aan dit overleg nemen de Regionale Historische Centra (RHC’s) en het Nationaal Archief deel. Deze versie was grotendeels gebaseerd op het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TMR) uit 2009. 

Na een kleine revisie in opdracht van het programma Archief2020 werd versie 1.1 van TMLO in 2014 vastgesteld. 

Het Nationaal Archief heeft de nog door Archief2020 ingezette verdere doorontwikkeling  in 2017 opgepakt met een volledige revisie. Aan de revisie lag een analyse van het gebruik van zowel TMLO als TMR ten grondslag. MDTO lost de knelpunten die uit deze analyse naar voren kwamen zoveel mogelijk op.

Voor een betere synergie tussen TMLO en TMR en een zo efficiënt mogelijke inzet van beschikbare expertise is in 2019 besloten één norm voor de gehele overheid te maken: Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie. MDTO is bedoeld om TMLO en TMR te vervangen.

De module Aanleverproces Submission Information Package is gebaseerd op de use case (de in kaart gebrachte systeemeisen) voor het aanleveren van metagegevens en bestanden aan een e-depot (in MDTO ‘doelsysteem’). Dit is niet de enige vastgestelde use case rondom uitwisseling. Op het Kennisplatform Informatie en Archief (KIA) staat een overzicht van de use cases die eerder zijn opgehaald. Deze andere use cases werken we op termijn uit, afhankelijk van de prioriteit die de Standaardisatieraad hieraan geeft.  

Ontwikkelproces

Het Nationaal Archief heeft de redactie gevoerd over de inhoud van alle modules van MDTO. Sinds 2019 begeleiden redactiegroepen het Nationaal Archief inhoudelijk bij een aantal modules van MDTO. In de redactiegroepen zitten experts van overheidsorganisaties, archiefinstellingen en (software)leveranciers.  Het Nationaal Archief heeft met hen conceptversies gedeeld ter review en inhoudelijke keuzes besproken. 

Ook zijn gedurende het proces twee openbare reviews gehouden: 

  • voor TMLO 1.2 (2017)
  • voor MDTO 0.2 (2020)
    (voor het metagegevensschema, het XML schema en de koppelvlakspecificatie)

De belangrijkste uitkomsten van de tweede openbare review en de inhoudelijke keuzes die hier uit voortvloeiden zijn ook besproken met de redactiegroepen. 

Afstemming is verder gezocht met het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP, onderdeel van BZK), als beheerder van PLOOI en OWMS, met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en met CIO Rijk (BZK) als beheerder van TMR.

Voor de communicatie rondom de doorontwikkeling van MDTO gebruiken we het Kennisnetwerk Informatie en Archief. Hier staan ook eerdere conceptversies van MDTO.