Handreiking Archiveren by design vastgesteld

Archiveren by design
25 augustus 2022

De handreiking Archiveren by design staat al enige tijd op onze website. Maar is nu officieel vastgesteld door de Standaardisatieraad. De handreiking staat vol met praktische tips en diverse praktijkvoorbeelden. En is bedoeld voor informatieprofessionals bij de overheid die aan de slag willen met archiveren by design. Hoe organiseer je archiveren by design? Hoe pak je het aan? Wat moet je weten en kunnen? Dat en meer komt aan bod in de handreiking.

De praktijk als basis

De praktijk is weerbarstig. Om een brug te slaan tussen theorie en uitvoering is de handreiking Archiveren by design gebaseerd op best practises en ervaringen van organisaties die het al succesvol toepassen. Bij het opstellen van de handreiking is een redactiegroep betrokken geweest, met specialisten uit verschillende type overheidsorganisaties. Ook is nauw samengewerkt met de VNG-werkgroep Archiveren by Design.

Verder met archiveren by design

Aanvullend op de handreiking, werkt het Nationaal Archief aan een herziening van de DUTO-norm. Een van de doelstellingen daarbij is een betere toepasbaarheid van DUTO-eisen voor archiveren by design. Daarnaast werken we op Europees niveau samen aan internationale instrumenten. En geven we ondersteuning bij de implementatie van archiveren by design. Bijvoorbeeld tijdens de leerexpeditie. Ook biedt het Nationaal Archief DUTO-scans aan. Deze bieden o.a. concrete aanbevelingen voor het verbeteren van de duurzame toegankelijkheid van informatie. En kunnen daarmee een belangrijk instrument zijn bij archiveren by design.

Feedback

Hoewel vastgesteld, is de handreiking niet in beton gegoten. Heeft u een vraag, een suggestie of wilt u een praktijkvoorbeeld toevoegen aan de handreiking? Uw input is van harte welkom via het contactformulier op de website.

Meedenken op het kennisplatform Informatiehuishouding

Op de hoogte blijven van wat er speelt? En actief kennisdelen en vergaren over o.a. archiveren by design en DUTO? Op het op het kennisplatform Informatiehuishouding  overheden op kia.pleio.nl bespreken vakgenoten vraagstukken en ontwikkelingen over duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. U kunt hier vrijblijvend aan deelnemen door in te loggen op de pagina.