Nieuwe producten- en dienstencatalogus

Andere opzet en groter aanbod
Producten- en dienstencatalogus. Foto: USDA Lance Cheung.
2 februari 2018

Het Nationaal Archief heeft een nieuwe versie van de producten- en dienstencatalogus (PDC) gepubliceerd. In de PDC zijn nieuwe diensten opgenomen en de opzet is anders. De catalogus presenteert de diensten die het Nationaal Archief op dit moment aan overheidsorganisaties kan bieden om hen te helpen bij het duurzaam beheer van digitale informatie. Onze dienstverlening bestaat uit beheer van digitale informatie, advies en digitale voorzieningen.

Beheer

Het is onze wettelijke taak om overgebrachte archieven in goede geordende staat toegankelijk te maken en te  houden. Daarnaast bieden we ook een beheerdienst aan: uitplaatsing. Bij uitplaatsing besteedt de overheidsorganisatie het beheer (zorg en opslag) van informatie uit aan het Nationaal Archief. De overheidsorganisatie blijft wel eigenaar van de informatie.

Advies

Het Nationaal Archief biedt advies aan op het gebied van duurzaam informatiebeheer. Voorbeelden zijn de DUTO-scan en de Impactanalyse. De DUTO-scan levert concrete aanbevelingen op voor het verbeteren van de duurzame toegankelijkheid van informatie binnen een afgebakende scope, zoals een werkproces van een overheidsorganisatie. De Impactanalyse laat zien in welke mate informatieobjecten voldoen aan de normen van het Nationaal Archief en welke maatregelen genomen moeten worden om die te bereiken. Daarnaast stellen we digitale voorzieningen, die we zelf gebruiken bij het beheren van informatie, beschikbaar aan Regionaal Historische Centra. Ze kunnen hiermee zelf informatie duurzaam beheren. Het e-Depot van het Nationaal Archief is hiervan een voorbeeld. 

Meer weten over onze dienstverlening? Op onze website vindt u een uitgebreide beschrijving van onze producten en diensten en de catalogus zelf. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via het contactformulier.