Waardering en selectie

Hoe zorg je er voor dat de juiste informatie wordt bewaard of op het juiste moment wordt vernietigd?

Wat bewaar je? En wat niet?

Overheidsorganisaties produceren grote hoeveelheden informatie. Het is verstandig te bedenken welke informatie je permanent wilt bewaren. En wat je na verloop van tijd kunt vernietigen. Dit is een belangrijke klus. Hierdoor wordt geschiedenis geschreven en kan het overheidshandelen gereconstrueerd worden. Het moet daarom zorgvuldig gebeuren. Dit proces heet waardering en selectie. 

De stappen die u hiervoor moet zetten verlopen volgens een vast stramien, namelijk: eerst waarderen en dan selecteren. Het waarderen - bepalen welke informatie wordt bewaard of vernietigd - leg je vast in een selectielijst. Het maken van een goede selectielijst is daarom heel belangrijk. Hoe? Dat leest u in Hoe maak ik een selectielijst.

Na het waarderen volgt het selecteren; het daadwerkelijk bewaren of op termijn vernietigen van informatie. Achtergrondinformatie vindt u in de Handreiking Waardering en Selectie.

 

Uitgelichte onderwerpen

Benieuwd naar methoden, inzichten en toepassingen op het gebied van waardering en selectie? Lees het hier. 

Denk en doe mee

De archief- en informatiesector blijft zich ontwikkelen. Dat doen we met elkaar. Neem deel aan discussies, werk online samen en wissel kennis uit. Bijvoorbeeld op een van de kennisplatforms van het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). U bent van harte welkom!