Handleiding steekproeven

Label NA 2019

Wat is de handleiding steekproeven?

U wilt een steekproef doen in het kader van waardering en selectie? Op deze pagina vindt u voorwaarden voor en informatie over het trekken van een steekproef. Met een stappenplan kunt u zelf een steekproef toepassen en documenteren.

Bekijk de voorwaarden

Waarom trek je steekproeven?

Uitvoeringsinformatie is vaak te omvangrijk om in zijn geheel te bewaren, maar soms ook te waardevol om in zijn geheel te vernietigen. Een oplossing kan dan zijn om een representatief deel van dat geheel blijvend te bewaren.

Met een steekproef wordt een deel van de informatie als permanent te bewaren aangemerkt. Deze informatie wordt uiteindelijk overgebracht naar een archiefbewaarplaats.

Hoe trek je steekproeven?

Maak gebruik van het bijhorende stappenplan om steekproeven toe te passen en te documenteren. Voor een uitleg van begrippen, kunt u de begrippenlijst raadplegen.

Naar het stappenplan

Waarop is de handleiding steekproeven van toepassing?

Het is ondoenlijk om alle aspecten van het trekken van steekproeven en alle soorten steekproeven te behandelen. De scope van deze handleiding is daarom beperkt.

De handleiding geeft aanwijzingen voor het periodiek trekken van een relatief eenvoudige aselecte steekproef met standaard parameters op homogene bestanden met uitvoeringsinformatie. 

Voor het trekken van zo’n eenvoudige steekproef is het niet nodig om een statisticus in de arm te nemen. Het advies om een statisticus te betrekken geldt wel voor: 

Wat is de status van de handleiding steekproeven?

Deze handleiding beschrijft een praktische aanpak om een bepaald aspect van archivering aan te pakken. Het is een advies.

Voor wie is de handleiding steekproeven bedoeld?

De handleiding is bedoeld voor de volgende personen binnen een overheidsorganisatie:

  1. Adviseurs die de opdracht(en) voor het trekken van een steekproef vertalen in concrete plannen. Voorbeelden van deze adviseurs zijn informatiemanagers, functioneel beheerders en adviseurs digitale archivering.
  2. Archiefbeheerders/projectleiders die de opdracht voor het trekken van een steekproef moeten uitvoeren.
  3. Managers die verantwoordelijk zijn voor archivering van overheidsinformatie. Zij nemen de besluiten tot het trekken van een steekproef. Bijvoorbeeld CIO, hoofd DIV of een afdelingsmanager. Managers zullen de handleiding niet zelf gebruiken, maar kunnen wel de opdracht geven deze toe te passen.