Welkom op de nieuwe site van het Nationaal Archief!

Computers en servers. CC BY digitalbevaring.dk
24 april 2019

Vanaf vandaag is de website gahetna.nl opgenomen in de website nationaalarchief.nl. Voortaan is nationaalarchief.nl/onderzoeken het startpunt voor uw onderzoek in de collectie van het Nationaal Archief. De meeste functies werken precies zoals u van ons gewend was op de vorige site, al ziet het er wellicht anders uit. Laat ons weten via het feedbackformulier wat u ervan vindt.

Wat is er veranderd?

Vooral de zoekhulpen (voorheen onderzoeksgidsen) zijn aangepast, mede op basis van uw feedback. Hopelijk voldoen ze zo beter aan uw behoefte om in onze collectie te kunnen zoeken. Wanneer dit niet het geval is dan kunt u dit altijd aangeven via het feedbackformulier.

Een aantal andere functionele verbeteringen zijn:

  • U kunt voortaan direct meerdere stukken tegelijkertijd reserveren via de pagina Direct reserveren.
  • U krijgt voortaan ook direct een reserveringsnummer toegekend wanneer u een stuk reserveert. Zo weet u direct op welk nummer de stukken in onze studiezaal voor u klaar zullen staan.
  • U kunt voortaan via onze website een afspraak maken voor inzage in beperkt openbaar archief waarvoor wij onderzoek voor u hebben gedaan. In onze reactie op uw verzoek geven we u de link naar de pagina waar u dit kunt doen.
  • Het is vanaf nu mogelijk een bestand toe te voegen aan een formulier (zoals het CABR-formulier) dat u naar ons wilt toesturen. Dat scheelt u enkele handelingen bij het indienen van een aantal verzoeken.

Wat is er als vanouds?

  • Het doorzoeken en bekijken van onze collectie is op dit moment in grote lijnen hetzelfde gebleven. Waar mogelijk zijn al wat verbeteringen aangebracht. Vermoedelijk later dit jaar voeren we een grote wijziging door in het doorzoeken en bekijken van onze collectie op de site.
  • U kunt uiteraard nog steeds stukken reserveren om in onze studiezaal te bekijken. Ook het bestellen van reproducties en van producten uit onze webwinkel blijft mogelijk.

Vragen over de nieuwe website

Alles uitklappen

Nee, dat is niet nodig. Alle profielen van gahetna zijn overgenomen op nationaalarchief.nl, inclusief het bijbehorende wachtwoord. U kunt dus gewoon uw bestaande gegevens gebruiken om in te loggen. Nog niet alle functionaliteiten op de accountpagina van de oude site zijn meegenomen in de nieuwe site. Daardoor kan het zijn dat u niet alle gegevens, zoals een overzicht van uw geplaatste reacties en transcripties, op de nieuwe site zult terugvinden.

Dat kan op de pagina Direct reserveren. Vanaf nu is het ook mogelijk om meteen meerdere stukken te reserveren. Gebruik hiervoor de knop 'Nog een stuk reserveren'.

Alle transcripties zijn meegenomen naar de nieuwe omgeving en weer bij de betreffende scans te vinden. Van de reacties zijn alleen de reacties die bij foto's geplaatst zijn meegenomen.

Op de pagina Praktische informatie website en studiezaal vindt u meer over onze site en studiezaal. Voor meer informatie over hoe u het beste onderzoek kan doen in archieven kunt u terecht op de pagina Hoe doe ik onderzoek in archieven?