Veelgestelde vragen over inzage van beperkt openbare archieven

Alles uitklappen

Op welke manier u inzage kunt krijgen in beperkt openbaar archief, is afhankelijk van de voorwaarden die voor dat specifieke archief gelden. Meer hierover vindt u in de zoekhulp Inzage in beperkt openbaar archief.

Inzage in beperkt openbaar archief

Dat kan niet. Wel kunt u de stukken op de studiezaal komen bekijken.

Van beperkt openbare archieven kunt u geen kopieën, foto's of scans (laten) maken. Dit geldt ook voor digitaal archief. U kunt deze archiefstukken wel inzien op de studiezaal. De openbaarheid van de informatie in die archieven is namelijk niet voor niets beperkt; bijvoorbeeld voor de bescherming van de privacy of de staatsveiligheid. Het Nationaal Archief moet erop toezien dat alleen personen die daarvoor toestemming hebben, die archieven kunnen inzien. Zodra er foto’s, scans op kopieën van het materiaal worden gemaakt, kunnen we daarop geen toezicht meer houden.

Bij het beperken van de openbaarheid van overheidsinformatie, bepaalt de zorgdrager meteen hoe lang die beperking geldt. U vindt de termijn in het Besluit beperking openbaarheid (BBO) en bij de beschrijvingen in de inventaris. Openbaarheidsbeperkingen vervallen altijd op de eerste januari na het verstrijken van de termijn. 

Lees voor meer informatie ook de brochure Open tenzij.

Nee. We mogen niet zelfstandig openbaarheidsbeperkingen opheffen. Dat kan alleen de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deze is bestuurlijk verantwoordelijk voor de archieven in onze collectie. Voordat de minister beperkingen opheft, of besluit deze voor een specifieke onderzoeker buiten toepassing te laten, is hij verplicht hierover advies te vragen aan de minister onder wiens verantwoordelijkheid het archief ooit is gevormd. Dat advies is niet bindend.

Het opheffen van openbaarheidsbeperkingen komt niet vaak voor. Het kan echter gebeuren dat de openbaarheid van een archief voor lange tijd wordt beperkt. Maar de beperking niet meer nodig is. Bijvoorbeeld omdat alle betrokkenen zijn overleden. In die gevallen onderzoekt de algemene rijksarchivaris namens de minister van OCW of de openbaarheidsbeperking eerder kan worden opgeheven.